• ADRESA:

    Arpadova 83. Senta

  • TELEFON:

    +381 (0)24 811 412

Istorijat škole

Istorijat škole

Iznad jednospratnih kuća nanizanih u okolini železničke stanice u Senti, poput dvorca iz bajke, izdigla se nova dvospratna škola, koja je svečano otvorena 8. septembra 1968. godine. Institucija je dobila ime Spomen- škola. Opremljena je modernom opremom koja je zadovoljila sve zahteve obrazovanja u to vreme. U suterenu su bile radionice i trpezarija, u prizemlju su bile sala za fizičko, biblioteka i učionice.

Institucija je mogla primiti 800 učenika, njena izgradnja je koštala više od pola milijarde tadašnjih dinara, a najvećim delom je finansirana donacijama stanovnika grada.

Školu je otvorio predsednik opštine Lajoš Lenđel i svečano uručio ključeve direktoru škole Savi Mrkobradu. Kolektiv škole odlučio je da škola bude posvćena sećanju na narodnog heroja Vladu Tomanovića, senćanskog advokata, koji je izgubio život u Drugom svetskom ratu.

Nakon sedam radnih godina, 1975. godine lokalna samouprava je odlučila da se sve gradske škole spoje, te je ime promenjeno u 25. MAJ, a nakon promene naziva države rad nastavljamo kao OŠ „Stevan Sremac“.

2019. godina je donela nove promene. Škole u gradu su se razdvojile, a naša škola put nastavlja samostalno kao OŠ „Petefi Šandor“.